Boomwortels de kwelling van uw riool

Boomwortels de kwelling van uw riool

Boomwortels de grootste kwelling voor uw riolering.
Wist u dat boomwortels een belangrijke oorzaak is van gebroken rioolbuizen? Boomwortels groeien om de riolering heen en trekken zo de riool leidingen uit elkaar.  Zo is niet alleen uw riolering beschadigd, ook moeten de wortels vakkundig worden verwijderd. Heeft u grote bomen in uw tuin, dan moet u rekening houden dat wortels een stuk verder groeien dan dat u zou denken. Boomwortels groeien meestal vrij ondiep onder de grond en heel vaak op de vorstgrens waar ook uw riolering vaak gelegd is.

In extreme gevallen kan het wortelsysteem van een volwassen eik, honderden meters lang worden. Meestal strekt het wortelsysteem zich 2 tot 7 keer de lengte van de boom.

Boomwortels groeien en verspreiden zich vrij opportunistisch op geschikte bodemgesteldheid, voldoende vocht en voedingsstoffen. Vocht en voedingsstoffen bevinden zich in grote getalen in uw riolering vandaar de wortels graag rondom uw riolering groeit.

In veel gevallen begint het met een heel klein gaatje of scheur waarmee een ingangspunt voor de wortels gecreëerd wordt. Vandaar uit groeit het probleem gestaag, wat leidt tot behoorlijke schade aan de rioolbuizen.

Het opgraven van boomwortels is niet zo eenvoudig. Het verwijderen van te veel wortels of de verkeerde wortels kan leiden tot het afsterven van de boom. Met alle gevolgen van dien. Maar met de juiste voorzorgsmaatregels en het gebruik van de juiste technieken, zou u veilig wortels kunnen verwijderen zonder de boom te doden.

Zoals al gezegd het knippen van boomwortel kan leiden dat de gevolgen destrastreus kunnen zijn. De wortel te dicht bij de boom kan instabiliteit van de boom veroorzaken en kan leiden tot omvallen van de boom. Daarom is het raadzaam om de diameter van de boom te meten en deze met 8 te vermenigvuldigen. Dit is dan de kortste afstand vanaf de boom waar je de wortel kunt inknippen. Bijvoorbeeld; de diameter is 60 cm dan zou je vanaf de boom 4,80 meter in acht moeten nemen.

Verwijder ook niet meer dan 20% van de wortels. Doet u dit wel dan kan ook dit leiden tot het afsterven van de boom. Mocht u meer dan 20% willen verwijderen dan zou u er beter aan doen om de boom te verwijderen of drie jaar te wachten en dan pas die overgebleven wortels die u had willen doen te verwijderen.
Bent u niet helemaal zeker van uw zaak, haal er dan professionele hulp bij. Zei kunnen u adviseren wat te doen.